دانشگاه علوم پزشکی هوشمند
مجله مطالعات حقوق و سلامت (Journal of Law and Health Studies)
مجله مطالعات حقوق و سلامت (JLHS)، یک مجله با دسترسی آزاد است و مقالات پژوهشی اصیل، مروری، گزارش‌ موردی، کوتاه و نامه‌ به سردبیر را با اولویت مقالات پژوهشی اصیل، با کیفیت بالا، در مورد حقوق سلامت و بهداشت منتشر می‌کند.
 
دو فصلنامه مجله مطالعات حقوق و سلامت
 

دو فصلنامه علمی حقوق و سلامت در سال ۱۴۰۲ موفق به کسب مجوز گردیده و به عنوان یک مگاژورنال تحقیقاتی و مطالعاتی، در مباحث حقوقی خدمات و کالاهای نظام سلامت می باشد. نحوه انتشار آن به صورت الکترونیک و کاغذی تحت نظر "شورای سیاست گذاری" و "هیات تحریریه" در دو محور اصلی و هفده حوزه فرعی بوده و مقالات ارسالی به این مجله از پژوهشگران دانشگاه‌های مختلف داخل و خارج از کشور، همچنین دیگر محققان و صنعتگران، دریافت و به صورت دوسویه و ناشناس داوری و در نهایت منتشر می شود. این دوفصلنامه به حوزه‌های مرتبط حقوقی در ابعاد مختلف سلامت ورود نموده و چالش های حوزه های مختلف بازار کالا و خدمات سلامت را در جامعه، از منظر حقوقی بررسی می نماید. برنامه ریزی، تحقیق، آموزش، سیاست گذاری و مداخله درمانی توسط متخصصین مراقبت های سلامت با رویکردهای حقوقی، می تواند به ارتقاء سلامت جامعه منجر شود. حوزه های بین رشته ای حقوق و سلامت، در دوازده عنوان و موضوع، به شرح ذیل در این نشریه علمی امکان بروز و ظهور خواهند داشت.

  درباره مبحث حقوق و سلامت و حوزه های مرتبط با آن

   حوزه حقوق سلامت یک حوزه وسیع میان رشته‌ای است، که با تلفیق علم حقوق و علوم مختلف سلامت از طریق سیاست‌گذاری، قانون‌گذاری، مدیریت و نظارت سلامت جامعه را تضمین و نقشه راه برنامه حقوقی و قانونی سلامت جامعه را از منظر علوم اجتماعی و علوم کاربردی ترسیم نموده و مورد بررسی، مدیریت و نظارت، قرار می‌دهد. به‌طوری‌که حوزه علوم اجتماعی با حمایت از آموزش و کسب مهارت از طریق مدیریت و نظارت قانونی سلامت در بستر دینی، اخلاق، اقتصاد و ... را  مورد توجه قرار می‌دهد و در حوزه ­های کاربردی خدمات وکالاها، در ابعاد مختلف حقوق سلامت از جمله محیط‌زیست، فناوری‌های نوین، هوش مصنوعی و... ورود نموده و راهکارهای حقوقی و تخصصی برای حل و فصل مشکلات ناشی از چالش­ های حوزه ­های مختلف بازار کالایی و خدمات سلامت را در جامعه، ارائه می‌نماید. بنابراین توجه به اهمیت حقوق سلامت در برنامه ­ریزی، تحقیق، آموزش، سیاست­ گذاری، مدیریت و نظارت بر مداخله درمانی توسط متخصصین مراقبت­ های سلامت با رویکردهای حقوقی، می‌تواند عامل مهمی در ارتقای سلامت جامعه و عدالت آموزشی باشد. لازم به ذکر است با عنایت به اینکه شیوه تقسیم بندی حوزه حقوق و سلامت با توجه به الگوهای موجود با هدف بهره مندی بهتر از تمام جنبه‌های حقوقی و نظارتی در دو حوزه اجتماعی وکاربردی، جلوگیری از پراکنده‌کاری و امعان نظر به همپوشانی و اشتراکات محورها و ممانعت از تکرار موضوعات و تمرکز در مباحث صورت گرفته است؛ بر این اساس دسته‌بندی محورها، صرفا به معنای جنبه‌های کاربردی یا اجتماعی آن‌ها نمی‌باشد. بنابراین ممکن است سایر پژوهشگران نظرات متفاوت در نوع دسته‌بندی داشته باشند که قابل احترام بوده و هرگونه پیشنهاد یا انتقاد در جهت بازنگری در محورهای اصلی و فرعی  مورد توجه قرار خواهد گرفت.

     با توجه به موارد فوق‌الذکر، براساس گستردگی علوم تخصصی و با بهره‌گیری از دانش محققین، پژوهشگران ومتخصصان حوزه‌های سیاست‌گذاری و نظارتی؛ و الگوبرداری از دانشگاه‌های مطرح دنیا و رشته‌های موجود در حوزه حقوق سلامت، با دیدگاهی جدید و همه‌گیر، حوزه‌های مرتبط تدوین گردیده تا خلاهای موجود را پوشش دهد. براساس تجربیات موجود، حوزه حقوق سلامت در 17 محور مرتبط با سلامت جامعه به شرح زیر تقسیم‌بندی می‌گردد:

الف – حوزه علوم انسانی و اجتماعی سلامت:

با توجه به اهمیت، نقش و ضرورت مسائل اجتماعی و توجه به مسائل جامعه‌شناختی در ارتقا و بهبود کیفیت زندگی و سلامت مردم  به عنوان سرمایه اجتماعی، و توجه به تحولات اجتماعی و شیوه حکمرانی، سیاست‌گذاری  و اقتصاد که در سلامت اجتماعی، روانی و جسمانی افراد جامعه نقش موثری دارد، می‌توان مبنای علوم اجتماعی مرتبط با حقوق سلامت را در 7 محور اساسی به شرح زیر توصیف نمود:

1- حقوق و آموزش علوم سلامت : این حوزه­ به بررسی ابعاد حقوقی تعلیم و تربیت، با در نظر گرفتن عدالت در مباحث قانونی، مدیریتی، سیاست‌گذاری، نظارتی بر مراکز آموزشی، متخصصان، بهره­ گیران و ذینفعان آموزش در علوم سلامت و به نحوه ارزیابی و ارزشیابی حوزه­های فوق می پردازد.

2- حقوق، جامعه شناسی و علوم سیاسی در سلامت: این حوزه­ به بررسی ابعاد مختلف  پژوهش در علوم سیاسی، جامعه­ شناسی و علوم انسانی و نقش آن از منظر حقوقی در سلامت جامعه می پردازد.

3- حقوق، دین و معنویت در سلامت: این حوزه­ به بررسی ابعاد حقوقی و پیوند میان معنویت، دین و سلامت و همچنین ابعاد حقوقی آن‌ها می پردازد. درحقیقت توجه به این مباحث، پیش شرط و شاخص تضمین زندگی سالم می‌باشد. توجه به اثر هم افزایی و متقابل سلامت معنوی و تاثیر مباحث حقوقی در آن نقش بسزایی در سلامت روانی و جسمی جامعه دارد که بدون آن‌ها ابعاد دیگری نظیر زیستی، روان شناختی و اجتماعی نمی‌تواند عملکرد مطلوبی در سطح کیفیت زندگی انسان ها داشته باشد.

4- حقوق، سیاستگذاری،مدیریت و نظارت بر سلامت: این حوزه­ وسیع به بررسی مشکلات سلامت در جمعیت‌های آسیب پذیر اعم از زنان، کودکان و سالمندان می پردازد.

 5- حق سلامت و اخلاق زیستی: این حوزه­ با بررسی ابعاد حق بر سلامت به نظارت و اجرای وظایف، تعهدات و مسئولیت متخصصان و شاغلان مراقبت‌های سلامت قبل، حین و حتی بعد از مرگ در مراقبت از بیمار می­پردازد.

6- حقوق اقتصادی و مالی سلامت: این حوزه­ جنبه های حقوقی اقتصاد را به عنوان زیربنای توسعه و ارتقاء سلامت مورد بررسی قرار می‌دهد و با سازماندهی و سیاست‌گذاری مدیریتی و نظارتی علمی و صحیح در مبانی مالی و اقتصادی سازمان­های مرتبط با سلامت، نحوه مدیریت مالی، توجه به تخصیص مالیات به حوزه سلامت و جبران هزینه ها توسط سازمان های بیمه گر پرداخته تا بتواند زمینه ایجاد بسیاری از چالش­ ها و موانع را از بین ببرد و به فضای شفاف و به دور از فساد در تحقق عدالت در سلامت، کمک کند و از طرفی با سیاست‌گذاری درست نظام سلامت، به مطالعه نقش­ رهبری در نهادها و مدیریت سازمان­های مراقبت سلامت با توجه به تنوع مباحث فرهنگی، سوابق و سیستم­های اطلاعاتی و ... بپردازد.

7- حقوق محیط زیست و سلامت شغلی: این حوزه­ به بررسی ابعاد حقوقی سلامت و ایمنی نیروی کار با رویکرد سرمایه­ های انسانی توجه دارد و بر تقویت بنیان­ های حقوقی به منظور دفاع از حق سلامت نیروی کار، تمرکز دارد. ضمنا محیط زیست و اکوسیستم به عنوان محل زندگی و پشتیبان بشر، می بایست با استمداد از مسائل حقوقی و قوانین بین المللی، مورد نظارت و حمایت  قرار گیرد و بیش از پیش زمینه حفظ آن فراهم گردد.

ب – حوزه علوم وابسته و کاربردی سلامت:

مدیریت، نظارت، سیاستگذاری در علوم کاربردی مرتبط با سلامت از جمله مباحث مهم در جهت ارتقای کیفیت سلامت جامعه می باشد براین‌اساس می‌توان در 10 محور، مسایل حقوقی مرتبط با حوزه علوم کاربردی سلامت را نظارت و برنامه‌ریزی نمود که به شرح زیر مورد بررسی قرار می‌گیرد:

1- حقوق فناوری­های نوین سلامت: این حوزه­ ضمن بررسی  ابعاد حقوقی فناوری‌های نوین در سلامت، به ارزیابی ریسک، ایمنی، نحوه بازرسی و نظارت، فراخوان یا جمع‌آوری محصول، برچسب­گذاری، اثرات سمیت و همچنین آزاد سازی میکروارگانیسم ­های تغییرشکل یافته، اصلاحات ژنتیکی در حوزه بیوتکنولوژی، نانوتکنولوژی، مهندسی بافت و ... می­ پردازد.

2- حقوق و سلامت دیجیتال: این حوزه­ به بررسی ابعاد حقوقی و اخلاقی کاربرد و پردازش اطلاعات در سیستم­های کامپیوتری و الکترونیک، مدیریت اطلاعات سلامت و پرونده‌های سلامت الکترونیک، بهبود حفاظت و دسترسی به داده‌های شخصی با رعایت محرمانگی همچنین کاهش خطا در جمع‌آوری اطلاعات، ایجاد بانک اطلاعاتی در علوم‌پزشکی می‌پردازد.

3- حقوق و کاربرد هوش مصنوعی در سلامت: این حوزه به بررسی الزامات اخلاقی اعم از رابطه متخصصان با بیمار، دسترسی برابر و الزامات حقوقی به مسئولیت مشارکتی، رضایت آگاهانه، حریم خصوصی و محرمانگی و حق‌های مالکیت معنوی، عدالت و انصاف، برابری، شفافیت، عدم تبعیض و توجه به اعتماد عمومی و  همچنین به نظارت بر فعالیت هوش مصنوعی در تشخیص و ربات های حوزه سلامت تمرکز دارد. لازم به ذکر است این حوزه با مبحث سلامت دیجتال ارتباط موثر و نزدیکی دارد.

 4 - حقوق و پزشکی جنایی: این حوزه­ به مطالعه ابعاد حقوقی شایع در حضور بر صحنه جنایت و تشخیص علت مرگ، هویت متوفی، زمان مرگ، شدت و شکل جراحت‌ها یا صدمات جدی جسمی و روحی وارده به­عنوان مهمترین بخش‌های علوم جنایی و قضایی می­پردازد که در بسیاری از دعاوی کیفری مانند قتل، تجاوز جنسی، تجاوز به عنف و شناسایی مولکولی و زیستی متهم یا ترکیبات موجود در خون، با حضور تیم پزشکی جنایی، سم­شناسی جنایی، شیمی جنائی، روانپزشکی جنایی، پاتولوژی جنایی و... نقش خود را ایفا می نماید.

5- حقوق کارآفرینی و گردشگری سلامت: این حوزه­ جهت بررسی مسائل حقوقی مرتبط با سفرهای بین­ المللی و گردشگری سلامت و مذهبی توجه نموده و به ضرورت و اجتناب­ ناپذیری دسترسی به اطلاعات و خدمات پزشکی در عصر دهکده جهانی به­ عنوان یک مسئله مهم برای نظام‌های مراقبت‌ سلامت ملی و رویکرد سلامت جهانی پرداخته و مباحث حقوقی کارآفرینی در حوزه سلامت را مورد توجه قرار می­ دهد و با ایجاد سازوکارهای سیاست‌گذاری و حقوقی مناسب، شرایط قابل اعتماد را برای پذیرش گردشگر سلامت فراهم می‌نماید.

6- حقوق صنایع غذایی و کشاورزی: این حوزه­ به بررسی ابعاد حقوقی تضمین کیفیت محصولات غذایی و گیاهان دارویی به منظور کمک به نظام سلامت و تحقق عدالت در سلامت و تامین غذای سالم برای آحاد جامعه می‌پردازد. توجه به علوم کشاورزی، تغذیه، شیمی، فیزیک، فیزیولوژی، میکروبیولوژی و بیوشیمی در کلیه مراحل تولید محصولات غذایی و کشاورزی دارای اهمیت بالایی بوده و همچنین این حوزه با حقوق فناوری‌های نوین در نحوه استفاده، کنترل و آزادسازی گیاهان تراریخته و نظارت بر آن ها در تعامل می باشد.

7- حقوق سلامت روان و علوم رفتاری: این حوزه­ به بررسی ابعاد حقوقی سلامت روان انسان در جهات روحی، روانی و اجتماعی، پرداخته و با هدف مدیریت روان، به بهبود رفتار و سلامت جسمی توجه نموده و راهکارهای تحقق سلامت در کلیه ابعاد انسانی را پوشش می‌دهد.

8- حقوق مراقبت­ های بهداشتی و پیشگیری: این حوزه­ به بررسی ابعاد حقوقی در نظام مراقبت­ های بهداشتی و پیشگیری از بیماری ها، چالش ها و مشکلات مرتبط با آن در جامعه و ترک فعل­ های مرتبط با وظایف سیاستگذاران و مجریان نظام مراقبت بهداشتی می‌پردازد.

9- حقوق مراقبت­های درمانی: این حوزه­ به مطالعه ابعاد حقوقی کاهش اثربخشی و کارایی روش های درمانی به منظور رفع موانع از طریق اجرای قوانین و مقررات با هدف تحقق حکمرانی خوب در نظام سلامت  می‌پردازد. ضرورت نظام ­مند شدن برنامه­ های سلامت خانواده و توجه به بیماری‌های مزمن و عفونی و همچنین رویکرد کل­نگری و استفاده از ظرفیت­ های طب نوین در کنار طب سنتی و تلفیقی در این بخش مورد بررسی قرار می گیرد.

10- حقوق نظام دارویی و آرایشی: این حوزه­ جهت بررسی ابعاد حقوقی حق بر سلامت خصوصا در دسترسی به دارو به عنوان یکی از مهم‌ترین و بنیادی‌ترین حقوق هر انسان می‌باشد. مطالعه و پژوهش اثربخش در زمینه اجرای قوانین و مقررات نظام دارویی، می‌تواند نقش مهمی در بهبود سطح سلامت مردم ایفا نموده و به مسئولین برای برنامه‌ریزی به منظور حفاظت از سلامتی آحاد مردم جامعه در برابر آسیب ناشی ازکمبودهای دارویی کمک نماید.

 
 
                  Publons
 
مقاله پژوهشی حقوق، سیاستگذاری، مدیریت و نظارت بر سلامت
نظارت بر کالاها و خدمات سلامت: بررسی یک الگوی کاربردی برای ایران

شهریار اسلامی تبار

دوره 2، شماره 2 ، بهمن 1403، صفحه 1-16

چکیده
  زمینه و هدف: کالا و خدمات دو خروجی اصلی صنعت و اقتصاد هستند، که اطمینان از کیفیت، ایمنی و کارآیی آن­ها نیازمند نظارت بر دو فرآیند تولید و عرضه می‌باشد. از آنجا که حوزه سلامت از اهمیت حیاتی ویژه‌ای برخوردار است، نظارت بر این فرآیندها باید دقیق و مطابق با استانداردهای علمی انجام گیرد؛ این نظارت نه تنها یک وظیفه سازمانی بوده بلکه یک ...  بیشتر

مقاله پژوهشی حقوق دین و معنویت در سلامت
رسیدگی قضائی و شبه‌قضائی تضییع حق سلامت: ملاحظاتی برای قانونگذاران ایرانی

اصغر عربیان؛ محمدرضا علی پور؛ مریم حیدری

دوره 2، شماره 2 ، بهمن 1403، صفحه 17-30

چکیده
  زمینه و هدف: سلامت از ارکان اصلی توسعه و از حق­های اساسی بشر است. بنابراین، دولت‌ها موظف به تحقق حق سلامت شهروندان خود می‌باشند. یکی از راه‌های پیگیری این حق، رسیدگی‌های قضائی و شبه‌قضائی می باشد، که بیش از هر چیز باید به درستی در قوانین لحاظ شوند. استفاده از کارشناسان و متخصصان علوم جنایی و سلامت می­تواند در این زمینه بسیار راه­گشا ...  بیشتر

مقاله مروری حقوق، سیاستگذاری، مدیریت و نظارت بر سلامت
اصول حکمرانی خوب در نظام سلامت

شهریار اسلامی تبار

دوره 2، شماره 2 ، بهمن 1403، صفحه 31-41

چکیده
  زمینه: حکمرانی خوب شامل تصمیم‌گیری و اجرای تصمیمات مهم اتخاذ شده است، که ضمن ارتقای حق­ های بشر، به­ منظور ارتقای بهره‌وری نظام‌ها و حوزه‌های مختلف، به­ کار گرفته می‌شود. عناصر و چهارچوب حکمرانی، طی دهه‌های اخیر در حوزه‌های مختلف از جمله سلامت، از سوی نهادهای بین‌المللی به­ عنوان یک ابزار توسعه‌ای، با جدیت دنبال شده است. ...  بیشتر

مقاله پژوهشی حقوق اقتصادی و مالی سلامت
راهکارهای بهبود سلامت الکترونیک و ابعاد آن در نظام سلامت ایران

سید بابک مظفری؛ مهدی سعیدیان؛ شیرین خلیلی

دوره 2، شماره 2 ، بهمن 1403، صفحه 43-55

چکیده
  زمینه و هدف: با توجه به پیچیدگی و توسعه رابطه میان متخصصان مراقبت سلامت و بیماران در بستر اینترنت در سطوح ملی و بین‌المللی، ضروری است که این فن­اوری نوین را بشناسیم.روش­ها: این مقاله با استفاده ازکتاب­ ها و مقالات موجود درکتابخانه‌های واقعی و مجازی به ­روش توصیفی-تشریحی نوشته شده­ است.یافته ­ها: رشــد روزافزون صــنایع ارتباطی، ...  بیشتر

مقاله پژوهشی حقوق، سیاستگذاری، مدیریت و نظارت بر سلامت
بررسی راهکار های مقابله با بیوتروریسم با استفاده از اقدامات تقنینی به ‌عنوان یک وظیفه قانونی در نظام بین ‌الملل وکشورهای پیشرو

مهدی صانعی؛ سالار شهبازی؛ نجیبه میرانی

دوره 2، شماره 2 ، بهمن 1403، صفحه 57-66

چکیده
  زمینه و هدف: باتوجه به مزایای سلاح‌های بیولوژیکی ازجمله ارزانی تولید، استفاده آسانتر، کارآیی بالا، قدرت انتشار بسیار زیاد، کاربرد دو منظوره و توانایی پنهان کردن ایده فعالیت غیرقانونی، شاهد افزایش قابل توجه ساخت، توسعه و احتمال استفاده از این سلاح‌های مرگبار هستیم، بنابر این لازم است با پدیده بیوتروریسم به­ ویژه از طریق اقدامات ...  بیشتر

مقاله پژوهشی حقوق صنایع غذایی و کشاورزی
سیاست گذاری و بررسی تهیه و تولید مارینول گیاهی با استفاده از کانابیس غنی از تتراهیدروکانابینول

رحیم رهبرنوحی؛ محمد رضا دهقانی

دوره 2، شماره 2 ، بهمن 1403، صفحه 67-85

چکیده
  زمینه و هدف: مارینول در­واقع اولین داروی کانابینویدی تائید شده FDA آمریکا در سال 1985 می­باشد. مصارف تائید شده این دارو در کاهش عوارض ناشی از شیمی درمانی بیماران سرطانی مثل بی­اشتهائی، تهوع، درد و استفراغ، و همچنین مصرف آن در درمان کاهش وزن بیماران ایدزی در سال 1992 نیز به تائید رسیده است.روش­ها: در این مقاله ضمن اشاره به خلاصه­ای ...  بیشتر

مقاله مروری حقوق فناوری ­های نوین سلامت
بررسی حقوق سلامت الکترونیک فرانسه: الگویی کاربردی برای ایران

شهریار اسلامی تبار؛ مهدی سعیدیان

دوره 2، شماره 2 ، بهمن 1403، صفحه 87-105

چکیده
  زمینه و هدف: فرانسه مهد قانون و حقوق شناخته می­شود. قوانین فرانسه در حوزه مراقبت سلامت براساس ارکان و عناصر حق سلامت معرفی شده از سوی نهادهای اصلی بین­‌المللی حقوق حق­های بشر و سازمان بهداشت جهانی و متناسب با شرایط و امکان روز تدوین و تصویب شده­اند. این حوزه از قوانین نوین فرانسه با تاکید بر سلامت الکترونیک، می­تواند الگوی ...  بیشتر

مقاله پژوهشی حقوق اقتصادی و مالی سلامت
روشهای مؤثر تعیین وکنترل قیمت دارو در ایران بر اساس کشورهای پیشرو

سید محمد علی میر بهبانی؛ مرتضی مفتاحی

دوره 2، شماره 2 ، بهمن 1403، صفحه 107-118

چکیده
  زمینه و هدف: شاید مهم­ترین بخش سلامت، دارو باشد، دسترسی به محصولات داروئی از ارکان حق­ های بشر محسوب می­شود. این موضوع به­ طور مستقیم حق سلامت و حق حیات را تحت تاثیر قرار می‌دهد. باتوجه به اینکه محصولات دارویی پرهزینه و با اثر بخشی بالا، سهم عظیمی از هزینه‌های خانوار را به خود اختصاص می‌دهند، برای تضمین نسبی عدالت در دسترسی،  ...  بیشتر

مقاله پژوهشی حقوق محیط زیست و سلامت شغلی
محیط زیست و سلامت: تعامل یا تعارض؟

علی درویشی بلورانی؛ یاسر زندی شفق

دوره 2، شماره 2 ، بهمن 1403، صفحه 119-135

چکیده
  زمینه و هدف: درهم­ تنیدگی و پیوند میان محیط­ زیست و سلامت انسان بسیار عمیق و پیچیده می­ باشد، بنابراین، افزایش آگاهی و بررسی همه جانبه مورد نیاز می­ باشد. پیگیری رویکرد پیشگیرانه نسبت به رویکرد واکنشی می­تواند از بوجود آمدن بسیاری از مشکلات زیست­ محیطی و سلامت جلوگیری کند و در صورت بروز، پیامدهای ناشی از آن را به حداقل کاهش ...  بیشتر

مقاله پژوهشی حقوق، سیاستگذاری، مدیریت و نظارت بر سلامت
بررسی مقایسه ای رگولاسیون در صنعت کازمتیک، چالش ها و فرصت ها

مهدی معظمی گودرزی؛ سید سهند عیسی پور

دوره 2، شماره 2 ، بهمن 1403، صفحه 137-156

چکیده
  زمینه و اهداف: به جهت ایجاد اطمینان از سلامت و ایمنی محصولات کازمتیک امروزه در تمامی کشورهای جهان تنظیم این گروه از محصولات سلامت که به خودی خود بخشی از پیش نیازهای حوزه خدمات در سلامت نیز به حساب می آیند به امری اجتناب ناپذیر و تقریبا جهان شمول تبدیل شده است.روش ها: در این پژوهش از بررسی مقایسه ای اصول حاکم بر امر رگولاسیون کازمتیک ...  بیشتر

مقاله پژوهشی حقوق نظام دارویی و آرایشی
قیمت‌گذاری و جبران هزینه‌های دارویی درایران: ارائه راهکاری جهت بهبود دسترسی و تولید

شهریار اسلامی تبار

دوره 2، شماره 2 ، بهمن 1403، صفحه 157-173

چکیده
  زمینه و هدف: دسترسی اقتصادی به دارو و درمان از مهم­ترین ابعاد حق سلامت است که علاوه بر حقوق حق­ های بشر بین ­المللی، از اهداف توسعه ملی نیز به ­شمار می‌رود. تحقق این هدف مهم با به­ کارگیری استراتژی‌های درست و مشخصی نظیر قیمت‌گذاری و جبران هزینه‌ها از طریق بیمه، میسر می­شود.روش­ها: ابتدا با استفاده از کتب، مقالات، دستورالعمل ...  بیشتر

مقاله پژوهشی حقوق مراقبت­های درمانی
چالشهای حقوقی و اخلاقی طب مکمل و جایگزین در ادغام با طب مد ر ن

مهدی دوستداری؛ فاطمه انوار

دوره 2، شماره 2 ، بهمن 1403، صفحه 175-187

چکیده
  زمینه و هدف: با توجه به­ ضرورت ادغام طب­ های سنتی و مکمل در طب مدرن آکادمیک، لازم است فرصت­ها و چالش­ های طب مکمل و جایگزین در این تلفیق به­ طورکلی مورد ارزیابی و دقت نظر قرار گیرد، تا براساس مقررات و چهارچوب­ های سیاست­ گذاری، قانونی اخلاقی، نظارتی، آموزشی و پژوهشی مطالعات لازم برای هرکشور یا حوزه جغرافیایی صورت گیرد.روش ...  بیشتر

مروری بر حقوق سلامت
دوره 1، شماره 1 ، شهریور 1403، ، صفحه 1-9

چکیده
  زمینه: این مطالعه در راستای بهره ­گیری از تجربیات ملی و بین­ المللی و همچنین تکامل آن به­ عنوان یک رشته جدید دانشگاهی است. حق بر سلامت یکی از عناوین حق­ های بشراست که تحقق آن برای استیفای سایر حق­های بشر ضروری بوده و در پیوندی ناگسستنی با حق حیات قرار دارد. با توجه به پیچیدگی و توسعه رابطه میان سلامت و حقوق در سطوح ملی و بین‌المللی، ...  بیشتر

تاثیر هوش مصنوعی بر حقوق سلامت و خدمات بهداشت و درمان
دوره 1، شماره 1 ، شهریور 1403، ، صفحه 163-177

چکیده
  زمینه و هدف: با توجه به پیشرفت­ های روزافزون در حوزه هوش مصنوعی، این فناوری می­ تواند تاثیرات مثبت و منفی، بر حقوق سلامت و مراقبت­ های بهداشت و درمان داشته باشد. هوش مصنوعی ممکن است چالش ­ها و خلاء‌هایی را در زمینه نقض حریم خصوصی بیماران، نقض اعتبار پزشک ایجاد کند که منجر به بی‌توجهی به حقوق انسانی و تأثیرات منفی بر روابط بین ...  بیشتر

دسترسی به داروهای ضروری در ایران: انطباق با اسناد بین‌الملل
دوره 1، شماره 1 ، شهریور 1403، ، صفحه 99-113

چکیده
  زمینه و هدف: بر اساس مفاد حق سلامت دسترسی آسان و سریع به داروهای باکیفیتیکی از حقوق اساسی و ضروری آحاد بشر می باشد. بنابراین، این داروها باید در زمان مناسب و به مقدار کافی در دسترس افراد نیازمند قرار گیرند.روش­ها: این مقاله با استفاده از اسناد و ضوابط موجود در سازمان غذا و دارو ایران و سازمان بهداشت جهانی تهیه گردیده است و با تطبیق ...  بیشتر

اتانازی: دیدگاه حقوقی، اخلاقی و فقه شیعه
دوره 1، شماره 1 ، شهریور 1403، ، صفحه 131-146

چکیده
  زمینه و هدف: «اتانازی» ازجمله بحث برانگیزترین مسائل «اخلاق زیستی» و از سرفصل‌های مهم حقوق سلامت می­باشد که ابعاد گوناگون اخلاقی، حقوقی و فقهی آن می‌تواند مورد مطالعه قرار گیرد. از آنجا که آموزه‌ها و منابع فقه اسلامی، پایه و اساس ساختار حقوقی کشور ما را تشکیل می‌دهد، تقویت جنبه فقهی می‌تواند به تقویت جنبه حقوقی و قانونی ...  بیشتر

شاخص‌های ملی و بین‌المللی حق سلامت به منظور مدیریت و سیاستگذاری
دوره 1، شماره 1 ، شهریور 1403، ، صفحه 83-98

چکیده
  زمینه و هدف: به منظور دنبال کردن سیاست‌های بین­ المللی مربوط به تحقق  ابعاد چهارگانه حقوق بشر، از جمله حق سلامت، دولت‌ها دارای تعهدات سه‌گانه­ای هستند که عبارتند از: تعهد به احترام، تعهد به حمایت، و تعهد به اجرا. همچنین، دولت‌ها مکلف به انجام اقداماتی هستند که یکی از آن­ها ارزیابی میزان تحقق ابعاد مختلف حقوق بشر، از جمله ...  بیشتر

نظارت قانونی بر طب مکمل و جایگزین با تاکید بر لمس‌درمانی
دوره 1، شماره 1 ، شهریور 1403، ، صفحه 71-82

چکیده
  زمینه و هدف: شرایط زندگی صنعتی، افزایش جمعیت افراد سالخورده و بروز بیماری‌های مزمن و صعب‌العلاج، سبب گرایش بیماران به استفاده از داروها و روش‌های طب مکمل و جایگزین از جمله روش­های مبتنی بر بیوفیلد یا هاله شده است. این روش­ها خطرات عوارض داروهای شیمیایی و هزینه سنگین درمان­های رایج پزشکی مدرن را ندارند. به‌منظور استفاده بهینه، ...  بیشتر

نگرشی بر تأثیر تحریم‌ها بر حق سلامت مردم ایران به نسبت گذشته
دوره 1، شماره 1 ، شهریور 1403، ، صفحه 37-52

چکیده
  زمینه و هدف: سلامت یکی از نیازهای بنیادین هر اجتماع محسوب می­شود، به گونه­ ای که دولت­ ها، بهبود و ارتقاء کیفیت خدمات بهداشتی و درمانی را جزء اصلی­ترین وظایف خود  می­ دانند. از آغاز دهه1990 تحریم ­های اقتصادی به­ وسیله قدرت­ های بزرگ در بلوک غرب به­ منظور دستیابی به اهداف سیاسی بین‏ المللی به­ طور فزاینده­ای به ...  بیشتر

ابزارهای قانونی و اقتصادی در حفاظت از محیط زیست : تدابیر و استراتژی‌ها
دوره 1، شماره 1 ، شهریور 1403، ، صفحه 115-129

چکیده
  زمینه و هدف: محیط­ زیست برای بقای حیات بشر ضروری است، بنابراین، باید از آن در برابر هرگونه آلودگی احتمالی، سوء­استفاده و بهره ­برداری بی­رویه جلوگیری کرد. هدف اصلی این مقاله، بررسی چهارچوب نظام حقوقی و وضعیت مقررات مرتبط با حقوق محیط­زیست در جهان با تاکید بر تدابیر و الزامات فعالیت­های تجاری و بازار است. به نحوی که می­تواند ...  بیشتر

مقاله مروری
مطالعه تطبیقی نظارت قانونی بر دارو در کشورهای در حال توسعه

سید محمدعلی میر بهبهانی؛ مرتضی مفتاحی

مقالات آماده انتشار، پذیرفته شده، انتشار آنلاین از تاریخ 30 دی 1403

چکیده
  این مقاله به بررسی وضعیت مقررات دارویی در جهان در حال توسعه از طریق ساخت شاخص های بین ملی برگرفته از داده های سازمان بهداشت جهانی پرداخته است. دو دهه گذشته با تغییرات عمیقی برای بخش داروسازی مشخص شده است، از جمله تحول کامل سیستم های مالکیت معنوی به دستور سازمان تجارت جهانی و تثبیت تامین کنندگان مواد اولیه فعال جهانی در چین و هند. اگر ...  بیشتر

صاحب امتیاز:
دانشگاه علوم پزشکی هوشمند

مدیر مسئول:
دکتر شهریار اسلامی تبار

سردبیر:
دکتر بابک ثابت

معاون سردبیر:
دکتر سید سهند عیسی پور

مدیر تحریریه:
احسان لامع

کمیته اجرایی:
دکتر رویا ایازی نصر آبادی مهندس شیرین خلیلی

مدیر داخلی:
دکتر مهدی سعیدیان

اعضای هیات تحریریه بین المللی:
یاسر زندی شفق

مشاور علمی:
فاطمه انوار

ویراستار انگلیسی:
نسرین روزبهانی فاطمه اکرمی

مدیر وب سایت:
مهندس سالار زینالی


دوره انتشار: دو فصلنامه

شاپا چاپی: 3092-6548

شاپا الکترونیکی: 3092-6084

بانک ها و نمایه نامه ها

لینکدین

...

COPE

کمیته اخلاق در انتشار (COPE)

iThenticate

ما از سامانه آیتنتیکت استفاده می کنیم.

همسانا

همچنین ما از iThenticate از طریق شرکت همسانا، ایران استفاده می کنیم.

MeSH

MeSH (عناوین موضوع پزشکی) اصطلاحنامه واژگان کنترل شده NLM است که برای نمایه سازی مقالات برای PubMed استفاده می شود.

ابر واژگان