دانشگاه علوم پزشکی هوشمند

نوع مقاله : مقاله مروری

نویسندگان

1 استادیار و مدیرگروه حقوق سلامت دانشگاه علوم پزشکی هوشمند، تهران، ایران.

2 گروه حقوق خصوصی، دانشگاه علوم پزشکی هوشمند، تهران، ایران

چکیده

زمینه و هدف: فرانسه مهد قانون و حقوق شناخته می­شود. قوانین فرانسه در حوزه مراقبت سلامت براساس ارکان و عناصر حق سلامت معرفی شده از سوی نهادهای اصلی بین­‌المللی حقوق حق­های بشر و سازمان بهداشت جهانی و متناسب با شرایط و امکان روز تدوین و تصویب شده­اند. این حوزه از قوانین نوین فرانسه با تاکید بر سلامت الکترونیک، می­تواند الگوی مطلوبی برای جمهوری اسلامی ایران در تدوین قوانین و مقررات مزبور باشد.  
روش تحقیق: این مقاله با استفاده از کتاب­ها و مقالات موجود درکتابخانه‌های واقعی و مجازی به­روش توصیفی-تشریحی نوشته  شده ­است.
یافته ­ها:  مبانی حقوق مراقبت سلامت در فرانسه مانند هر کشور دیگری شامل؛ کنترل قانونی متخصصان مراقبت سلامت، رضایت آگاهانه به درمان، سهل­ انگاری، خطا و محرمانگی اطلاعات شخصی می ­باشد، که هرچند با روند کلی حاکم بر جهان شباهت‌های بسیار دارد، در نوع خود منحصر به فرد می‌باشد. نقش قانون سلامت عمومی فرانسه نیز در این خصوص حائز اهمیت است.  از طرفی، با توجه به این که حق استقلال و آزادی فردی در فرانسه بسیار محترم شناخته می‌شود، قرارداد تلویحی یا تصریحی میان متخصصان مزبور و بیمار مراجعه­ کننده به آن­ها، در قالب حقوق مدنی و حقوق قراردادهای کشور فرانسه به­ دقت مورد توجه قانونگذار قرار گرفته است. این قراردادها از ابتدا همراه با مسئولیت قانونی در ارتباط با سهل انگاری و قصور احتمالی خواهد بود.  
نتیجه­ گیری: با توجه به همکاری نزدیک کشورهای اروپایی در قالب پارلمان واحد اروپایی، مسائل حقوقی مهمی در قالب قوانین و مقررات فرانسه و اتحادیه اروپا در دوراپزشکی و دوراسلامت مطرح و حل و فصل شده است که از آن جمله؛ محرمانگی پرونده­ های سلامت الکترونیکی، با توجه به ماهیت این نوع پرونده­ ها و دسترسی احتمالی افراد متفرقه به آن، حوزه فعالیت مجاز متخصصان و صدور پروانه، حوزه قضایی رسیدگی­کننده به تخلفات احتمالی، مسئولیت سهل‌انگاری و خطا و نقص فنی تجهیزات دوراپزشکی می‌باشد، که در تمامی موضوعات با توجه به نیازها و شرایط روز، قانونگذاری شده است.

کلیدواژه‌ها

موضوعات

مقدمه

قوانین فرانسه با ریشه‌های کهن رومی- ژرمنی و با تکیه بر منابع حقوق بین‌الملل، نظیر پارلمان اتحادیه اروپا و سازمان همکاری اقتصادی و توسعه، در تمامی شاخه‌های حقوقی ازجمله؛ حقوق مراقبت سلامت، به­ عنوان شاخه نوین میان رشته ­ای حقوق و سلامت و از زیرشاخه‌های حقوق حق­های بشر، یکی از کارآمدترین قوانین و مقررات حاکم بر نظام­ های سلامت جهان است. حقوق مراقبت سلامت در فرانسه، همچون هر کشور دیگری از حق سلامت به­ عنوان یک حق اساسی بشر که در مقدمه فعلی قانون اساسی این کشور به آن اشاره شده و در قوانین و مقررات داخلی، از جمله قانون سلامت عمومی به آن پرداخته شده، منشاء گرفته است.

فرانسه مهد حقوق جهان شناخته می‌شود، بلکه در حوزه سلامت و پزشکی نیز در زمره کشورهای پیشرو به حساب می‌آید. بنابراین، بررسی مبانی حقوق مراقبت سلامت این کشور برای کشورهای در حال توسعه‌ای نظیر ایران می‌تواند دستاوردهای مثبتی در حوزه قانونگذاری به­ دنبال داشته باشد.