نوع مقاله : مقاله پژوهشی
نویسندگان
1 گروه حقوق سلامت، دانشگاه علوم پزشکی هوشمند، تهران ، ایران
2 گروه بیوتکنولوژی، واحد تهران مرکزی، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران
چکیده
زمینه و اهداف: به جهت ایجاد اطمینان از سلامت و ایمنی محصولات کازمتیک امروزه در تمامی کشورهای جهان تنظیم این گروه از محصولات سلامت که به خودی خود بخشی از پیش نیازهای حوزه خدمات در سلامت نیز به حساب می آیند به امری اجتناب ناپذیر و تقریبا جهان شمول تبدیل شده است.
روش ها: در این پژوهش از بررسی مقایسه ای اصول حاکم بر امر رگولاسیون کازمتیک در عمده بازارهای بزرگ تولید و مصرف این محصولات و تحلیل کیفی آنها بهره برداری شده است.
یافته ها: هرچند بنیان و اساس نظام های نظارتی در سرتاسر جهان در خصوص تنظیم محصولات کازمتیک از اصول علمی یکسانی تبعیت میکند، اما هم چنان تفاوت های معنا داری در امر رگولاسیون این گروه از محصولات، در حوزه تعریف و دسته بندی و همچنین در حوزه نظارتی نهاد های ذیصلاح مشاهده میشود.
نتیجه گیری: تفاوت در رگولاسیون به خودی خود تا به امروز ایجاد نوآوری در تحقیق و توسعه و همچنین توسعه بازار بین المللی این گروه از محصولات سلامت را با چالش مواجه نموده است. ایجاد وحدت رویه بین اللملی در امر تنظیم این گروه از محصولات ضمن ایجاد اطمینان از سلامت، ایمنی و اثر بخشی آنها، متضمن توسعه هر چه بیشتر نوآوری، تحقیق و توسعه و گسترش بازار های بین المللی و رقابت در این صنعت خواهد بود
کلیدواژهها
موضوعات
مقدمه
صنعت کازمتیک ( آرایشی و بهداشتی ) یک حوزه بسیار بزرگ ، رو به توسعه و چند وجهی در زمینه محصولات سلامت محور به شمار میرود که همچون تقاطعی از علوم و فنون مختلف در دهه های گذشته رشد یافته است. توسعه صنعت کازمتیک تنوع وسیعی از محصولات با تکنولوژی و دانش فنی بالا روانه بازار مصرف در کشورهای مختلف جهان کرده است.
ابعاد بازار کازمتیک در جهان به شکل باور نکردنی در حال توسعه میباشد. در سال 2020 ارزش بازار کازمتیک در جهان به عدد خیره کننده 341 میلیارد دلار در سال رسید. پیش بینی ها حکایت از افزایش ارزش این بازار تا عدد 560 میلبارد دلار در سال 2030 میلادی را دارد. در این میان نه تنها نوع محصولات رشد فزاینده را تجربه کرده بلکه سطح تکنولوژی و دانش فنی استفاده شده در فرمولاسیون آنها به شکل چشمگیری رو به ارتقاء نهاده است. مفاهیمی همچون محصولات کازمیتک با خواص درمانی یا در اصطلاح کازموسوتیکال که امروزه در سطح وسیعی در بازارهای جهان عرضه میشوند نتیجه همین توسعه کمی و کیفی در حوزه دانش فنی این گروه از محصولات سلامت میباشد.
از آنجایی که کازمتیک صنعتی به شدت نوآورانه ، رو به توسعه و چند وجهی است، ضرورت رگولاسیون و نظارت هارمونایز شده دراین صنعت به جهت ایجاد بالاترین سطح از ایمنی، کارایی و کیفیت در محصولات بیش از گذشته احساس میشود. اما هم زمان کالبد و چهارچوب های رگولاتوری در گوشه گوشه جهان یکسان نبوده و عدم وجود یک رویه یکسان مشکلاتی را به ویژه پیش روی آن دسته از صنایع که حضور در بازارهای بین الملی را در دستور کار خود دارند ایجاد نموده است.